Gode råd til vedligeholdelse af jakkesæt

Dit Morten Rex jakkesæt

Blazers og habitter hænges på bøjle, når det ikke er i brug. Vælg en bøjle med brede “skuldre”, aldrig en af de tynde metalbøjler som f.eks. renserierne anvender. Hæng tillige en stof- eller plastikpose over habitten for at undgå støv, men spær den aldrig helt inde i en lukket plastikpose. Alt tøj skal kunne ånde, mens det hviler i garderoben.

Et jakkesæt skal på renseri en gang imellem, også selvom man ikke kan se nogen pletter. Det er usynlig snavs som f.eks. tobaksrøg, støv og lign., der skal renses bort. Skulle uheldet være ude, og man bliver plaskvåd i en uventet regnbyge, så hæng den våde habit på en bøjle i et luftigt rum og lad den tørre naturligt. Brug aldrig en tørretumbler til at tørre en blazer eller habit, da det er en alt for hårdhændet metode til denne type vare.

Husk at rense hele sættet

Selvom kun den ene del af jakkesættet i realiteten trænger til rens, så er det vigtigt, at du sender både jakke og buks af sted. Ved rensning undergår jakkesættet ofte en barsk behandling, hvorved sættets farver kan afvige, hvis man undlader at lade hele sættet gennemgå præcis samme rens.​

Vigtigt om damp

​Et vigtigt tip når man er færdig med at stryge (med damp), er, at tøjet skal hænge et øjeblik, så al dampen er væk fra textilvaren, inden det tages i brug eller lægges sammen.

Så længe der stadig er damp i fibrene, vil stoffet være modtagelig over for formgivning, og derved vil man opnå en uønsket krølning. For at få overskydende vanddamp ud af stoffet, kan man evt. stryge det tørt ved at ”efterstryge” tøjet uden damp.

Uld er meget formbart når det stryges med damp. Derfor er det altid let at presse uldtøj. Uldfibrene har yderligere den fordel, at de har stor genrejsningsevne, hvilket betyder at krøller i tøjet retter sig ud igen, hvis tøjet får lov til at hænge natten over.​

Strygning af dine bukser

Når man skal stryge eller presse et par bukser, skal man bruge et strygebræt, et dampstrygejern eller et almindeligt strygejern sammen med en fugtig klud (f.eks. et viskestykke).

Det er nødvendigt med fugt og varme for at få uønskede folder bort. Det samme gælder de uskønne “knæ”, som der ofte kommer på især bukser af blødt stof. Pres “knæene” tilbage med en let hånd på strygejernet, og husk også folderne på bagsiden af knæene. Når alle de uønskede folder er væk, kan man gå i gang med at skabe de pressefolder, der skal være i buksen, og som er med til at give buksen en flot finish.

Man skal huske, at bukserne altid er konstrueret således, at pressefolden ligger parallelt med trådretningen, og hvis der er læg i bukserne, fortsætter pressefolden som regel fra folden i det første læg fra midten af buksen. Men husk, strygning med damp og fugtighed giver langt det bedste resultat.​

9 lette trin at følge:

1) Damp og pres forsigtigt knæbuler flade igen både foran og bag på benet.
2) Vend vrangen ud på bukserne og stryg lommeposerne.
3) Vend bukserne tilbage til retsiden og pres den øverste del af buksen. Vær opmærksom på at presse læggene rigtigt.
4) Pres forreste pressefolder på den indvendige side af benene.
5) Gentag på bagerste pressefold.
6) Pres det andet ben på samme måde.
7) Pres nederste del af buksen.
8) Træk bukserne over brættets spidse ende. Glat front og ryg.
9) Slut med at glatte buksens yderside.

Pleje af din skjorte

For at skåne sin skjorte mest muligt er det en god idé, altid at bruge en god svedtransporterende bomulds undertrøje under sin skjorte. Det er som regel turen gennem vaskemaskinen eller renseriet, der tærer hårdest på din garderobe generelt, og ikke at du bruger tøjet.

Har du mulighed for at vaske skjorte i f.eks. et pudebetræk, så skåner du skjortens stof mod vaskemaskinens ribbede inderside, der virkelig slider på skjorten. Tillige skånes knapper og syninger mod at hænge fast i andre beklædningsdele.

Skjorter bør normalt dryptørre på bøjle. Herved undgås de mange krøller som centrifugeringen giver under tørretumblingen i maskine.​

Husk:

Vask på 40 grader celsius​
Skal tørre på bøjle
Stryges på mellemvarme
Må ikke komme i tørretumbler

Strygning af skjorte

Når man skal stryge en bomuldsskjorte, opnåes det bedste resultat ved at stryge den mens skjorten endnu er lettere fugtig, og det er forøvrigt også lettere. Lad være med at putte den i tørretumbleren. Efter strygning hænges den på en bøjle, så den kan dampe af, før den foldes sammen og lægges på plads. Hvis man har mulighed for at hænge sin skjorte til tørring udendørs, bør man gøre det. Der er intet så lækkert som en nystrøget og lufttørret skjorte.

1) Stryg forstykker og flipper til sidst, så de ikke bliver krøllede undervejs.
2) Stryg manchetter ud- og indvendig.
3) Stryg ærmer på begge sider, evt. på et ærmebræt.
4) Stryg skulderpartiet.
5) Stryg ryggen.
6) Stryg begge forsider.
7) Stryg flippens for- og bagside.

Plet på slipset?

Hvis man har fået pletter på slipset, skal man først fjerne det meste af pletten uden at gnide. Dernæst fyldes et tomt glas, for eksempel et rødbedeglas med 3/4 rensebenzin. Dup pletten med benzin, rul slipset sammen, læg det ned i rødbedeglasset, skru låget på og ryst det hele, så benzinen kan komme ud over hele slipset. Lad glasset stå et par timer mens det rystes af og til. Lad være med at gå i panik selv om indholdet får en mærkelig farve. Efter nogle timer tages slipset op, drypper af over glasset, duppes tørt, for eksempel i en køkkenrulle og hænges til luftning helst udendørs.

Dersom denne behandling ikke får pletterne bort, så er der ingen anden udvej end at købe et nyt slips.

Et slips stryges altid på bagsiden, gerne med et andet rent stykke stof under for at skåne selve slipset mest muligt.